Een vlonder is een mooie manier om een terras af te werken. Al gauw denk je dan aan hout als materiaal voor deze tuinklus. Maar composiet is wellicht een betere optie. We zetten de voordelen van vlonderplanken van composiet ten opzichte van een vlonder van hout even op een rijtje:
- Kindvriendelijk, de planken zijn niet glad en je hebt geen last van splinters.
- Sterk, de planken zijn zelfs bestand tegen zout water en chloor.
- Onderhoudsvrij, in tegenstelling tot hout is een schobbeurt al vaak voldoende.
- Ecologisch verantwoord, het materiaal is duurzaam en volledig recyclebaar.
- Aantrekkelijk geprijsd, als je het vergelijkt met hout dat geschikt is voor een vlonder, is composiet veel goedkoper.
- Eenvoudige montage, het materiaal is lichter en beter te hanteren dan hout.
Tips voor het leggen van composiet vlonderplanken
1. Zorg voor een juiste ondergrond
Een goede vlonder begint bij het gereedmaken van de ondergrond. De vlonder leg je neer voor vele jaren, dus mag deze niet verzakken of scheeftrekken. Afhankelijk van de stevigheid van de ondergrond is het soms verstandig om hier wat extra te doen als de grondstructuur ter plaatse niet optimaal is. Een zo vlak mogelijke ondergrond, eventueel met zand aangevuld, is een goede optie.
2. Besteed aandacht aan de onderbalken
De onderbalken moeten straks het gewicht opvangen dat op de vlonder komt te rusten. Composiet is stevig maar heeft minder draagkracht dan massief hardhout. De prijs van composiet is echter veel aantrekkelijker. Plaats de onderbalken van composiet op ongeveer 30 a 40 centimeter van elkaar. Ze moeten stevig liggen zodat ze niet kunnen verschuiven of omrollen. De hoogte moet zo gelijk mogelijk zijn.
3. Het plaatsen van de vlonderplanken
Bij de eerste plank moet je extra aandacht besteden aan de ligging. Die moet volledig haaks liggen op de onderbalken en stevig worden bevestigd anders eindig je met een scheve vlonder. De laatste plank bevestig je ook weer stevig. Doet je dit niet dan gaat je vlonder na enige tijd lopen.
4. De tussenruimte tussen de planken
Er zijn speciale T-stukjes zodat je de planken op de juiste afstand van elkaar kan leggen. Composiet zet minder uit dat hout en dat maakt een vlonder ook eleganter. Meestal is een tussenruimte van 0,5 centimeter tussen de planken wel voldoende. Vraag voor de zekerheid je leverancier van de planken om advies op dit punt of kijk bij de instructies voor het leggen van de composiet vlonderplanken.
5. Afwerking van de vlonder
De zijkanten kan je afwerken met rechtopstaande plankjes. Hou er ook hierbij rekening mee dat het materiaal nog wat moet kunnen werken. Gebruik weer T-stukjes om de afstand goed te krijgen en een mooi regelmatige zijkant te krijgen. Daarna kan je genieten van je nieuwe vlonder. Met wat leuke tuinmeubels en plantenbakken erop kan het mooie weer niet vroeg genoeg beginnen.
Eenmaal gelegd zal een vlonder van composiet nog licht kunnen verkeuren, maar dat is slechts een tint en maakt het materiaal nog mooier. In ieder geval hoef jij in de komende jaren over dit deel van de tuin geen zorgen meer te hebben.