Garandeer met een bouwkundige keuring je woongenot
Woontips

Garandeer met een bouwkundige keuring je woongenot

Sta je op het punt een woning te kopen, dan is het absoluut aan te raden een bouwtechnische keuring uit te laten voeren om de staat van het pand vast te stellen. Een huis is geen alledaagse aankoop en je wilt natuurlijk zeker zijn van wat je er in de nabije en verre toekomst van kunt verwachten. Welke onderdelen zijn er direct of over een tijdje aan vervanging toe en welke kunnen er nog wel een tijdje mee? Je leest alles tot in detail terug in het rapport dat de bouwkundig expert voor je opstelt.

De voordelen van een bouwtechnische keuring

Behalve dat een dergelijke keuring je een kristalhelder inzicht geeft in de sterke punten en de gebreken van de woning, kun je dit ook gebruiken om te onderhandelen met de verkopende partij. Dit geeft je een aanzienlijke sterkere positie. Om een bouwkundige keuring door een expert kan namelijk niemand heen. Van een beetje extra zekerheid verschaf je jezelf nog eens door voor een keuring te kiezen die erkend wordt door de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Ook kun je de uitkomst van de keuring als ontbindende voorwaarde in het voorlopige koopcontract laten opnemen. 

Zekerheid over de toestand van de woning

Een bouwkundig expert van een professioneel advies- en ingenieursbureau voert de inspectie, die meestal zeker een uur duurt, voor je uit. De meerwaarde van een dergelijke expert boven je eigen makelaar is dat deze je een advies op bouwtechnisch niveau kan verstrekken. Het is dus de enige manier om zeker te kunnen zijn van de toestand van het onderhoud aan een woning. De expert keurt onder andere de draagconstructie en de vloeren, kozijnen, ramen, deuren, de dakconstructie en -bedekking, goten, interieurafwerking en technische installaties. Een fijn gegeven, ondanks het feit dat een verkoper altijd meldingsplicht heeft.

Waarom een keuring ook bij woningverbouwingen handig is

Wist je dat een bouwtechnische keuring niet alleen een verstandige keuze is bij de aankoop, maar ook bij de verbouwing van een woning? De bouwkundig expert vertelt je wat de aandachtspunten binnen je woning zijn en daarmee dus ook welke plannen wel of niet uitvoerbaar zijn. Ook kunnen er natuurlijk extra werkzaamheden aan het licht komen. Deze aandachtspunten zijn ook voor de aannemer die je in de arm neemt van belang. Is de aannemer klaar? Ook dan kan een dergelijke keuring uitsluitsel geven over de kwaliteit van het geleverde werk.

Tijd voor het inrichten van je woning

Een koop- of verbouwproces kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Misschien klinkt het je daardoor verleidelijk in de oren om de stap van de bouwkundige keuring over te slaan. Neem hier echter, om vervelende verrassingen te voorkomen, toch wel de tijd voor. Want wanneer je met het inrichten van je woning begint, wil je daarna ook optimaal van je huis genieten. Dan wil je geen tocht of lekkage omdat de houtrot over het hoofd is gezien. Of barsten in de muur die je hele woonkamer ontsieren. Een bouwkundige keuring helpt het creëren van maximaal woongenot.

Dit vind je misschien ook leuk...