Wooninspiratie

Tips voor de eetkamer!

Of je nu een aparte eetkamer hebt, een eetkeuken of een hoek van de woonkamer daarvoor gebruikt: de eetkamer is een belangrijke ruimte waar je veel tijd doorbrengt met je huisgenoten. Het is dan ook een goed idee om er een gezellige plek van de maken, maar ook praktisch te blijven. Hieronder vind je een aantal nuttige tips.

1. De juiste eetkamerset

De maaltijd is vaak een gezellige tijd dat iedereen bij elkaar is. Dan wordt er comfort gevraagd en dat is dan hetgeen een eetkamerset moet bieden. Eettafels horen royaal te zijn, zowel in de breedte als de lengte. Zo heeft iedereen voldoende plaats om op het gemak te eten, zonder met de ellenbogen te hoeven werken. Ook de hoogte is belangrijk en dat wil nog wel eens een probleem zijn met kinderen. Dat kan je vaak oplossen door eetkamerstoelen te kiezen waardoor je ook de kids de juiste hoogte krijgen voor de eettafel.

2. Zorg voor voldoende ruimte

Uiteraard ben je hier afhankelijk van de ruimte in je woning, maar als er niet voldoende ruimte is, wordt een maaltijd al vaak minder gezellig. Iedereen wil zonder problemen kunnen aanschuiven en voor de gastvrouw/heer is het belangrijk dat die tijdens de maaltijd voldoende loopruimte heeft om van tafel te gaan om iets te kunnen halen. Het is een vaak een kwestie van passen en meten zodat er voor iedereen ruimte is en de de kamer toch gezellig blijft.

3. Zorg voor een extra sfeer

Voor de hoofdmaaltijd -met of zonder gasten- mag je best wat extra doen. Een mooi kleed op de eettafel geeft nu eenmaal een andere indruk. Dat geldt ook voor het eten. Als pannen op tafel komen, maakt dat nu eenmaal een rommelige indruk. Gebruik daarom liever schalen. Daarin kan je met een klein beetje extra moeite het eten ook beter presenteren. Met een leuk servies en glanzende glazen maak je van de warme hap ineens een diner (of warme lunch). Ook een leuke decoratie op tafel maakt het plotseling een stuk feestelijker.

4. De verlichting is uiterst belangrijk

De keuze voor verlichting is echt belangrijk. Een felle lamp in de eetkamer berooft die van alle sfeer en is not done. Als de eettafel ook gebruikt wordt voor het werk of een hobby, kies daarvoor dan een aparte functionele lamp. De eetkamer hoeft echt niet door kaarsen te worden verlicht bij iedere maaltijd. Sfeervol licht is ook mogelijk met ledlampen met zacht licht. Het is nu eenmaal veel gezelliger als het licht ook kan bijdragen aan de sfeer in de eetkamer.

5. Een eetkamer voor ieder gezin

Kinderen zullen ook in de eetkamer kinderen blijven. Derhalve is het een goed idee om daar rekening mee te houden. Er zijn voldoende materialen te koop die ook bestand zijn tegen te enthousiaste kinderhanden. Het is uiteraard best prettig al het schoonmaken van de eetkamer niet te veel moeite hoeft te kosten als er eens flink geknoeid wordt. Laat je eens informeren welke materialen er leuk uitzien en tevens eenvoudig schoon te maken.

Dit vind je misschien ook leuk...