5 verlichting interieur tips
Keuken inspiratie, Slaapkamer inspiratie, Wooninspiratie, Woontips

5 verlichting interieur tips

Ga je verhuizen, ben je aan een nieuw interieur toe of wil je de bestaande inrichting anders presenteren? In al die gevallen is verlichting zeer belangrijk om het je interieur volledig naar jouw smaak te maken. Verlichting moet functioneel zijn zodat er voldoende licht is om bijvoorbeeld te werken of te lezen. Maar verlichting is er ook om sfeer te creëren of bepaalde delen van de inrichting te accentueren. Hoe je dat het beste aanpakt, lees je hieronder.

1. Led spots

Led is uiteraard de meest efficiënte en milieuvriendelijke wijze van verlichting. Met 90% minder energieverbruik in vergelijking met oudere systemen krijg je dezelfde lichtopbrengst. Daarbij gaan led lampen erg lang mee en verdien je deze dus binnen korte tijd terug. Led spots kan je vrijwel overal in huis gebruiken; van de keuken tot de huiskamer en van de badkamer tot de slaapkamer. Je krijgt er licht mee op de plaatsen waarop jij dat wilt en dat kan zowel functioneel als accentuerend zijn. Wist je trouwens dat er ook dimbare led lampen te koop zijn? Hiermee kan je ook voor sfeer zorgen met de led spots als het wel een beetje minder mag. Hiervoor moet je wel een led dimmer aanschaffen.

2. Functionele verlichting

Wat doe je het eerste aan als het donker wordt? De basisverlichting is zo vanzelfsprekend dat je er bijna niet over nadenkt. Maar eigenlijk is het juist van belang om hier extra aandacht aan te besteden omdat je deze het meest gebruikt. Een mooi plafondlamp of een opvallende vloerlamp zijn echte eyecatchers en hebben ook meerwaarde voor je inrichting als ze niet aan zijn.

3. Trends in verlichting

Ben jij iemand die het belangrijk vindt om de trends in interieurs te volgen? Ook voor verlichting zijn er duidelijke trends te onderkennen. In 2020 waren er veel vintage invloeden en die zullen ook 2021 gaan bepalen. Denk daarbij aan witte bollampen in gangen en andere ruimten in huis behoudens de woonkamer. Ook lampenkappen met een verwijzing naar het verleden zijn populair.

Overigens blijven natuurlijke materialen zoals bamboe of rotan voorlopig zeker trendy.

4. Slimme verlichting

In een modern interieur is slimme verlichting echt een must maar ook in ieder andere inrichting is het een mooie optie voor zowel functioneel licht als sfeerlicht. Dit soort verlichting kan je online en op afstand bedienen via je smartphone of tablet. Dat is praktisch en heeft ook nut in het kader van veiligheid. Als jij thuiskomt is het licht al aan en voorkom je struikelpartijen buiten en binnen door onvolledig zicht.

5. Sfeerverlichting

Het zachte licht van een kaars zorgt ervoor dat iedereen er gewoon wat flamboyanter uitziet en er zijn nu eenmaal tijden dat je daarvoor kiest. Ga je voor het echte werk zorg dan altijd voor een veilige opstelling. Kaarsen horen op een stabiele ondergrond te staan en het vuur moet uit de buurt blijven van licht ontvlambare zaken, ook als kaarsen per ongeluk worden omgestoten. Maar je kan tegenwoordig natuurlijk ook gaan voor sfeervolle lampen die het kaarslicht nabootsen. Zo wordt een etentje thuis met z’n tweeën ook een stuk romantischer.

Dit vind je misschien ook leuk...