5 trends in raamdecoratie
Woondecoratie, Wooninspiratie

5 trends in raamdecoratie

De eerste trends in raamdecoratie voor het nieuwe jaar zijn alweer duidelijk bevestigd. Maak maar eens een rondje door een hippe buurt en dan zal je zeker een aantal voorbeelden tegenkomen die hieronder staan beschreven.

1. Combineren met lichtdoorlatende gordijnen

Privacy is van groot belang thuis, zeker nu er meer uren worden doorgebracht dan ooit. Maar uiteraard wil je ook profiteren van ieder zonnestraaltje dat tevoorschijn komt. Lichtdoorlatende gordijnen zijn dan een uitstekende keuze. De trend is om ze te combineren met andere raamdecoratie. Dat kan een rolgordijn zijn op de slaapkamer, maar ook de standaard los hangende gordijnen in een woonkamer.

2. Jaloezieën om van te genieten

Voorlopig blijven jaloezieën nog wel even hip. De keuze is erg groot en de materialen zijn vaak onderhoudsarm. Zo kun je genieten van een praktische raamdecoratie die ook goed past bij de rest van je interieur. Zowel in hout, aluminium en kunststof kun je hiermee spelen met het zonlicht. Wederom een optie waarbij je privacy en voldoende licht in de kamer op een praktische manier kan combineren. Laat nu de zomer maar komen.

3. Back to the basics

Deze trend zie je regelmatig terugkomen. Dat heeft ook veel te maken met de industriële stijl voor interieur. In ieder magazine over wonen, wordt wel een minimalistisch ontwerp met accenten uit de 19e eeuw toegelicht. Dat heeft ook invloed op zaken als raamdecoratie. Denk aan strakke lijnen en neutrale kleuren, met materialen die ook begin 20e eeuw populair waren. Beslist de moeite van het proberen waard bij jouw interieur.

4. Kleur in overgordijnen

Een heel andere richting kan je op met lange overgordijnen. In Nederland is het de gewoonte om overgordijnen praktisch nooit te sluiten. Juist om die reden hoef jij je keuze niet te beperken tot de standaard kleuren zoals grijs, bruin of zwart. Breng kleur in de kamers door te gaan voor iedere kleur die jij mooi vindt. Dat kan met kleuren om te combineren met de rest van je inrichting. Ook als contrast zijn felle kleuren in iedere kamer een mooie optie. Overigens geeft een stel gekleurde overgordijnen het huis ook van buiten een meer vriendelijke aanblik.

5. Bewust kiezen voor duurzaamheid

Kies jij voor het milieu? Steeds meer mensen gaan bewust voor duurzaamheid. Dat betekent onder andere oude spullen een nieuwe kans geven. Heb jij soms ook op zolder een oude kast staan die een pronkstuk zou kunnen worden in de kamer? Vaak is een likje verf al voldoende voor een tweede leven voor oude meubelstukken.

Voor raamdecoratie is dat in het algemeen niet mogelijk, maar zijn er wel andere opties. Energie besparen zal de komende jaren alleen maar belangrijker worden. Besparen op energie is een win-winsituatie. Niet alleen is het goed voor het milieu maar ook voor jouw portemonnee. Dikkere gordijnen isoleren goed en ze zorgen ook voor een bijzondere sfeer in je kamer. Denk bijvoorbeeld maar eens aan lange velours gordijnen in een donkere kleur. Daarbij moet je deze prachtige raamdecoratie uiteraard wel sluiten als het donker wordt voor het beste resultaat.

Dit vind je misschien ook leuk...