Wooninspiratie, Woontips

3 tips voor een ruimtelijk interieur

Heb jij soms het gevoel dat je woning kleiner lijkt te worden naarmate te meer thuis bent? Dat is niet zo vreemd. Hoewel thuis ook vaak gelijk staat met knus en gezellig kan er ook een moment zijn dat je de ruimtes wat groter wil doen lijken. Zoiets kan al met relatief beperkte middelen. Hieronder staan een paar tips die je daarbij goed kunnen helpen.

1. Het gebruik van glas

Er is wellicht geen betere manier om aan ruimtelijkheid te werken dan met glas. Vervang een standaard tafeltje maar eens door een glazen exemplaar. Het verschil in ruimtelijkheid is enorm en zoiets geldt ook voor een grote vaas of andere accessoires. Meubels van glas zijn uiteraard een mooie optie om een kamer ineens een heel ander aanzien te geven. De top wat betreft het realiseren van ruimtelijkheid is de glazen wand. Vaak is dat een optie die over het hoofd wordt gezien. Indien je echter niet opkijkt tegen een kleine verbouwing, zijn er vele mogelijkheden van een compleet nieuwe serre tot het vervangen van een tussenmuur. Kijk eens bij een specialist naar de glazen (schuif)deuren van nu.

2. Gebruik van kleur

Iedereen heeft het wel eens gehoord. Gebruikmaken van lichte kleuren vergroot voor het gevoel een kamer, terwijl donkere kleuren die juist kleiner lijken te maken. Het is beslist een feit en daar kan je gebruik van maken indien in jouw kamer extra lichte kleuren kunnen worden toegepast. Niet iedereen kan zich de luxe van een compleet nieuw interieur veroorloven om meer ruimtelijkheid te scheppen. Maar er zijn ook eenvoudiger opties om met lichte kleuren te werken.

Haal om te beginnen de verfkwasten maar eens te voorschijn. Door de muren of het plafond van een lichtere verf (of behang) te voorzien, zet je al een grote stap op weg naar meer ruimtelijkheid. Daar kan je nog aan bijdragen door accessoires te vervangen door items met een lichtere kleur. Indien er toch meubels vervangen moeten worden, kies dan ook voor lichtere kleuren.

3. Kies de juiste meubels voor de kamer

Wordt een gebrek aan ruimtelijkheid in jouw kamer soms veroorzaakt omdat deze te vol staat met meubels en accessoires? Ook in dat geval hoef je niet meteen op zoek naar een compleet nieuwe inrichting. Vaak geldt in dat geval de kreet ‘less is more’ voor een dergelijke kamer. In een kleine ruimte kan je het gevoel van ruimtelijkheid vergroten door te kiezen voor grote meubels en grote accessoires. Maar uiteraard moet je dan kiezen voor minder om het juiste effect te realiseren. Kijk maar eens om je heen om te zien wat eigenlijk overbodig is in het huidige interieur.

Een tweede optie is gebruik te maken van de hoogte van de kamer. Een bankstel op pootjes geeft duidelijk meer gevoel van ruimtelijkheid dan een exemplaar zonder, dat ruimte lijkt te claimen. Ook werken bijvoorbeeld planken aan de muur als opbergruimte meer ruimtelijk dan een stoere maar ook logge opbergkast. Met een paar ingrepen in je huidige interieur kan je al erg veel bereiken op het gebied van ruimtelijkheid.

Dit vind je misschien ook leuk...