Zo kies je de juiste verlichting voor je woning
Slaapkamer inspiratie, Woondecoratie, Wooninspiratie, Woontips

Zo kies je de juiste verlichting voor je woning

Verlichting is veel meer dan een functioneel gebruiksvoorwerp. Naast het zorgen voor licht in de duisternis zorgt verlichting voor sfeer en warmte in je woning. Juist de combinatie van al deze factoren maakt de keuze voor de juiste verlichting in je woning een lastige opgave. Het maken van een lichtplan kan een uitstekend hulpmiddel zijn om een keuze te maken voor de juiste combinatie van licht en lichteffecten.

Wat is een lichtplan?

De benaming “lichtplan” geeft precies aan in welke doelstelling hiermee wordt voorzien. Het betreft hier een visuele weergave van je wensen met betrekking tot verlichting. Hierin teken je ook je stopcontacten in en de meubels die je hebt staan of gaat neerzetten. Je gebruikt iedere woonruimte immers op een andere manier en zal hiervoor dan ook andere keuzes maken met betrekking tot verlichting. Om hier voor jezelf wat structuur in te krijgen, is het zeker goed om een plattegrond van je woning te maken. Daarnaast formuleer je voor jezelf de doelstellingen van het gebruik van de ruimte, dus of de ruimte een slaapkamer, een studeerkamer, een keuken of een huiskamer is of wordt. Op deze manier kun je een overwogen keuze maken voor welke doelstellingen je verlichting gaat gebruiken. Je kunt namelijk onder andere onderscheid maken tussen basisverlichting, sfeerverlichting, taakverlichting en accentverlichting. 

De juiste lampen voor de juiste woonruimte 

Zoals aangegeven kun je de verschillende soorten verlichting op diverse manieren indelen. Als je gebruik maakt van een lichtplan is het verschil tussen basisverlichting, sfeerverlichting, taakverlichting en accentverlichting zeker iets waar je rekening mee moet houden als je je woning op de gewenste manier wilt “verlichten”. Basisverlichting gebruik je immers om een ruimte op de meest effectieve en gelijkmatige manier te verlichten. Dit licht doe je aan op de gang als je thuis komt of als je gedurende de nacht de weg naar het toilet moet vinden. Deze verlichting zorgt dus niet voor sfeer. Voor het creëren van sfeer kun je kiezen voor sfeerverlichting. Ook deze benaming is veelzeggend want sfeerverlichting is warm, zacht en verlicht slechts een deel van de ruimte.

Als je een thuiswerkplek aan het inrichten bent, kom je ongetwijfeld uit op taakverlichting. Dit is heldere en gerichte verlichting waarbij je goed kunt werken zonder dat je ogen vermoeid raken. Denk hierbij dus aan handige bureaulampen. Tot slot is het goed om bij het verlichten van je ruimte te kijken naar de items die je letterlijk in de spotlights wilt zetten. Met behulp van accentverlichting kun je dit op een stijlvolle manier doen. Taakverlichting is immers gerichte verlichting  

Hoe je op een eenvoudige manier kiest voor de juiste verlichting voor in je woning

het gebruik van een lichtplan is dé methode hoe je op een eenvoudige manier kiest voor de juiste verlichting voor in je woning. Je kunt de verlichting aan de hand van de doelstelling verdelen over jouw plattegrond. Iedere doelstelling (basis, taak, sfeer of accent) geef je met stippen (in een eigen kleurstelling) aan. Je kunt dan op een eenvoudige manier bepalen waar je de schemerlampen in een ruimte wilt plaatsen. Op deze manier kun je gericht gaan kijken naar verlichting en voorkom je dat je verlichting koopt of bestelt waarbij je eigenlijk achteraf tot de ontdekking komt dat dit helemaal niet past in je huis. je kunt je dan gericht laten inspireren door het veelzijdige aanbod van webshops als Lampenenlicht.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...