Badkamer inspiratie

Hoe regel jij je badkamer verlichting?

Er zijn beslist goede redenen om extra aandacht te besteden aan de verlichting van de badkamer. In de eerste plaats moeten de lampen bestand zijn tegen het vele vocht, dat daar nu eenmaal vaak aanwezig is. Daarnaast is het prettig als de verlichting niet te fel is. Tenslotte kom je hier vaak meteen als je uit bed bent gestapt en dan is zacht licht beslist fijn. Maar er moet ook voldoende licht zijn voor precisiewerkjes, zoals opmaken en scheren. Hoe je die combinatie realiseert, zie je in de onderstaande tips.

Badkamer spiegellamp

De belangrijkste lichtbron in de badkamer is wellicht de spiegellamp. Kies hierbij altijd voor een lamp met een goede kleurenweergave. Hierbij wordt gewerkt met een kleurweergave-index. Hoe hoger deze index is, hoe beter de kleurweergave. Een dergelijke lamp geeft ook zacht licht en flatteert degene die ervoor staat. Het licht mag wel op de persoon vallen maar deze nooit verblinden. Op die manier kunnen precisiewerkjes als opmaken en scheren comfortabel worden uitgevoerd. Spiegellampen voor de badkamer heb je in alle soorten en maten. De trend is om voor verlichting in de rand van de spiegel te gaan. Een badkamer spiegellamp led is de meest duurzame keuze.

Spotjes

In vrijwel iedere badkamer komen spotjes voor. Het is ‘gemakkelijk’ licht, hoewel er in de badkamer wel op moet worden gelet dat de lampen geschikt zijn voor de vochtige atmosfeer. Als je spotjes in de badkamer installeert is het een goed idee om deze flexibel te plaatsen. Er zijn in de badkamer vaak veel spiegelde oppervlaktes. Als je een spotje daarop richt, krijg je een verblindend effect. Dat is geen prettig idee in een ruimte waar het toch ook gaat om relaxen.

Een andere kleur licht in de douche

Het is trendy om in de douche een ander soort licht te kiezen en zelfs een andere kleur is een optie. Daarbij is het extra sfeervol als de douchecabine of de inloopdouche een afzonderlijk deel lijkt van de badkamer. Het is wel van belang om een kleur te kiezen waarbij het doel van de douche niet uit het oog wordt verloren. Tenslotte wil je ook op je gemak kunnen douchen en daarbij genoeg licht hebben om dat mogelijk te maken. Het is ook mogelijk om het licht voor de douche aan te passen voor gebruik en als er niet wordt gedoucht. Met rustgevende verlichting geniet jij nog meer van je regendouche.

Let op bij verlichting bij het bad

Als je de luxe hebt van een ligbad dan wil je daar ook ongestoord van kunnen genieten. Het is dus zaak om lampen zo te plaatsen dat deze niet tot verblinding leiden als er gebruik wordt gemaakt van het bad. Lampen met gedempt licht aan de zijkant op zelfs op de vloer zijn ideaal bij een ligbad.

IP waarde

Op de verpakking van een lamp zal je ook de IP waarde van een lamp tegenkomen. Deze geeft aan hoezeer de lamp geschikt is voor gebruik in een vochtige omgeving. Hoe hoger de IP waarde hoe beter de lamp is beschermd. Een IP waarde van 68 houdt in dat een lamp ononderbroken kan worden ondergedompeld. Een waarde rond de 40 geeft aan dat verstuivend water geen probleem is.

Dit vind je misschien ook leuk...