Wooninspiratie

Waarom voor een hoekbank kiezen?

Als het tijd wordt voor een nieuwe bank of wanneer je gewoon zin hebt in een nieuw interieur komt er tegenwoordig meteen een vraag op: moet het een gewone bank worden of ga je een hoekbank kopen?  Hieronder krijg je wat informatie waardoor deze keuze wellicht een stukje eenvoudiger wordt. We beginnen met de gewone bank.

De gewone bank

Als je het hebt over een ‘gewone’ bank wordt daarmee een rechte bank bedoeld, geschikt voor 2 of meer personen. Nog steeds zal je deze banken in een paar miljoen woningen in ons land aantreffen. Banken zijn bedoeld voor zitcomfort en in iedere woonkamer is er behoefte aan een aantal comfortabele zitplaatsen. Dat is bijvoorbeeld handig bij het tv-kijken of wanneer er visite wordt ontvangen. Een bank biedt vrijwel nooit voldoende zitplaatsen. Een periode is het trendy geweest om twee banken te combineren, bijvoorbeeld een 3-zits met een 2 zits. Dat wordt een bankstel genoemd. Dat geldt ook voor een combinatie van een bank met meerdere bijpassende fauteuils.

De hoekbank

De hoekbank is groter dan de gewone bank en de zitplaatsen maken een hoek met elkaar. Er is in het algemeen ook ruimte om languit te liggen, zelfs voor 2 personen. De term bankhangen is ontstaan na de introductie van de hoekbank. De bank biedt ruimte aan een compleet gezin of is geschikt om visite op te ontvangen. Een hoekbank is echt het middelpunt van een interieur en je kan kiezen voor het aantal zitplaatsen. Vanwege de grootte is het van belang dat je een goede afweging maakt waar een hoekbank kan worden geplaatst. Daarna is het genieten op gezellige tv-avonden of gewoon met het hele gezin chillen op zondag.

Er zijn net als voor de gewone banken een aantal standaard modellen voor de hoekbank beschikbaar. De U-vorm is daarbij wel de meest bekende. Maar het is ook mogelijk om een hoekbank geheel te laten ontwerpen, zodat deze past in jouw woonkamer. Grootte, materiaal, vorm en aantal zitplaatsen kan je dan geheel zelf bepalen, eventueel in overleg met een ontwerper. Uiteraard hangt hier een prijskaartje aan.

De hoekbank versus de gewone bank

Het meest positieve punt van een gewone bank is wellicht dat deze minder ruimte inneemt en daardoor in vrijwel iedere kamer is te plaatsen. Hierbij moet je er wel rekening mee houden dat je vaak extra zitplaatsen moet realiseren en bij voorkeur ook comfortabele. Het is immers niet prettig als een deel van het gezelschap minder comfortabel kan zitten. Bij een hoekbank heb je meestal dat zitprobleem niet, je kan in een keer kiezen voor het juiste aantal zitplaatsen. Een hoekbank biedt je ook het comfort dat je er uitgestrekt op kan liggen, een gewone bank is daarvoor niet geschikt tenzij je voor een extra groot model met 4 zitplaatsen kiest. Tenslotte is het vaak ongezellig om naast elkaar te zitten op een rechte bank als je met elkaar wilt praten. Daarbij is het immers prettig om elkaar te kunnen aankijken. Op een hoekbank zijn daarvoor diverse opties.

Dit vind je misschien ook leuk...