Scandinavische tuin
Tuin inspiratie, Woontips

Laat je inspireren door de Scandinavische stijl: tips voor een Scandinavische tuin

Voor veel mensen staat Scandinavië synoniem aan een gevoel van vrijheid. Het weidse landschap, de intense groene kleuren van de natuur en de huizen van hout zorgen ervoor dat je een combinatie van rust en avontuur ervaart. Wil je dit gevoel ook thuis ervaren? Haal een stukje Scandinavië naar je eigen Nederlandse tuin met de onderstaande tips.

1. Zweedse kleuren

Een Scandinavische interieur binnenshuis laat zich vaak typeren door lichte kleuren en soberheid. Wie naar een Zweedse, Finse, Deense en Noorse landschap kijkt ziet echter iets heel anders: kleur! Met name de karakteristieke rode kleur is niet te missen. Verf je tuinhuis, schutting of overkapping met de Scandinavische verf van Moose Färg om het echte Scandinavië gevoel dicht bij huis te ervaren. Ook in een kleine stadstuin kun je details, zoals een tuinbank, tuinkast of bloempotten, meteen een Scandinavische sfeer geven met deze matte verf.

2. Wilde begroeiing en eetbare planten

De Scandinaviërs kennen donkere winters, maar ook hele lichte zomers. De vele uren daglicht zorgen ervoor dat de bloemen en planten als een malle groeien in de zomer. De Scandinaviërs zijn niet zo de aangeharkte tuinen – waarom zou ook, als je zoveel ruimte en natuur hebt. In een Scandinavische tuin mogen er dus best wat wilde bloemen door elkaar groeien. Ook zie je vaak fruitbomen, eetbare planten en bessenplanten in de tuin. Mooi én lekker!

3. Een vuurkorf in de tuin

Hoewel de winters en lang en koud kunnen zijn, zeker in het noorden van Scandinavië, houden de menen ervan om buiten te leven. Ze kleden zich goed aan en trotseren iedere temperatuur. Niemand kijkt daar gek op van een winterbarbecue of Fika in de buitenlucht. Een eenvoudige en budgetvriendelijke manier om deze warmte en gezelligheid naar je eigen tuin te halen is de Zweedse Fakkel. Een boomstam met is zo ingezaagd dat het blok volledig opbrand.

4. Natuurlijke materialen

Kies zo veel mogelijk voor natuurlijke materialen. Met name lichte houtsoorten passen goed in een Scandinavische tuin, maar je zou ook steen en bamboe kunnen kiezen. Een lichte houten tuintafel, duurzame bamboe bloempotten en een granieten tuinpad passen heel goed in een Scandinavische tuin. Een wollen deken voor in de winter is ook geen overbodige luxe. Verdere tierlantijnen zijn overbodig. Onthoud: comfortabel, praktisch en onderhoudsarm zijn de kernwoorden bij het creëren van een Scandinavische tuin.

Dit vind je misschien ook leuk...