Voorkom schimmels op je raamkozijn
Woontips

Voorkom schimmels op je raamkozijn

Huizen in ons land zijn steeds beter geïsoleerd om verspilling van energie te voorkomen. Dat kan echter ook nadelen hebben. Oudere huizen hadden vaak kieren waardoor er automatisch ventilatie ontstond. Ventilatie zorgt voor een betere luchtkwaliteit en voorkomt te veel condensatie. Bij het raam kan er door temperatuurverschillen condensatie voorkomen. Als een omgeving vochtig is en blijft, ontstaat vaak schimmel. Vooral de badkamer is vaak een vochtige ruimte in huis. Zo kan er ook schimmel op het raamkozijn ontstaan.

Wat is schimmel?

Schimmel kan je beschouwen als een soort kleine paddenstoelen. De sporen van schimmels zweven overal in de lucht n komen derhalve ook in jouw huis terecht. Zodra schimmel in een vochtige omgeving komt en een ondergrond heeft, kan deze gaan groeien. Er zijn vele schimmelsoorten en vrijwel alle materialen komen wel voor een bepaalde soort in aanmerking als voedingsbodem. Dat gaat van de tegels in je badkamer tot je raamkozijnen. En schimmels die zich eenmaal hebben gevormd zijn moeilijk te verwijderen.

Is schimmel schadelijk?

In huis zijn er twee soorten schimmels die veel voorkomen. Om de Latijnse namen te voorkomen worden ze vaak aangeduid met witte en zwarte schimmel. Beide zijn schadelijk omdat ze de materialen kunnen aantasten waarop ze zich hechten. Beide zijn ook beslist een probleem voor je gezondheid. Vooral de zwarte schimmel produceert stoffen die schadelijk zijn voor de luchtwegen van mensen. Te veel zwarte schimmel in een huis maakt het zelfs onbewoonbaar. In ieder geval moet je bij schimmel zorgen dat deze afdoende en op een veilige manier wordt verwijderd.

Behandelen van de schimmel

Er zijn diverse huismiddeltjes om schimmel te verwijderen. Een oplossing met soda of chloor is vaak voldoende om schimmel te verwijderen. Zorg wel altijd dat je jezelf goed beschermd met stevige rubberen handschoenen. Ook een mondkapje is beslist geen overbodige luxe als je aan de gang gaat met schimmelverwijdering. Op ruwe oppervlakte is het vaak moeilijk om de schimmel te verwijderen met huismiddelen. Er zijn daarvoor speciale middelen te koop die schimmeldoders bevatten. Hierdoor blijft schimmel ook langere tijd weg.

Let op! Meng nooit anti-schimmelmiddelen met elkaar. Hierdoor kunnen gevaarlijke gassen ontstaan. Zorg ook altijd voor goede ventilatie van de ruimte nadat je de schimmel hebt verwijderd.

Pak de oorzaak aan

Als je alleen de schimmel verwijdert en niet de oorzaak aanpakt, komt schimmel onherroepelijk terug. De sporen in de lucht zijn niet volledig te bestrijden. Als het vochtprobleem niet wordt opgelost, zal de schimmel binnen korte tijd weer zichtbaar zijn op je raamkozijnen. Vocht bestrijdt je door voldoende ventilatie. Als de raamkozijnen niet langer nat worden, heeft schimmel ook geen kans meer. Het is vaak alleen een kwestie van iedere dag een korte periode goed luchten. Dat hoeft beslist ook niet veel extra energie te kosten.

De expert kan je helpen

Indien ventilatie niet lijkt te helpen of het schimmelprobleem uit de hand is gelopen, kan de expert wellicht voor de oplossing zorgen. Door gebruik te maken van professionele meetapparatuur is het mogelijk om na te gaan waardoor extreme vochtvorming plaatsvindt bij jouw raamkozijnen. Wacht niet te lang met het zoeken naar professionele hulp.

Dit vind je misschien ook leuk...