Wooninspiratie

De leukste tips om je woonkamer mee in te richten

De woonkamer is één van de belangrijkste ruimten in huis. Hier breng jij, samen met je gezin, vrienden, huisdieren of in je eentje vaak de meeste tijd door. De woonkamer is een ruimte die je kunt inzetten om tot rust te komen, te relaxen en tijd voor jezelf te nemen. Een grote en fijne bank biedt je de mogelijkheid om een goed boek te lezen, comfortabel meerdere films en series op tv te kijken, gezellige borrelavondjes op te hebben en nog veel meer. Dit is maar één voorbeeld, dus beeld je maar in wat de hele woonkamer voor je kan betekenen. In deze blog krijg je een aantal tips over het inrichten van je woonkamer.

Leer de vorm van je woonkamer goed kennen

Voordat je allerlei meubels, wanddecoratie en andere woonaccessoires in huis haalt, is het belangrijk dat je aandacht aan de indeling van de woonkamer schenkt. Waar kun je het beste een eettafel plaatsen, waar komt de tv en is er ruimte voor de zithoek van je dromen? Heb je wel zoveel spullen en meubels nodig als je denkt of zou je de woonkamer veel effectiever kunnen inrichten? Teken de ruimte desnoods uit op papier en bepaal waar je welke meubels zou willen plaatsen. Meet direct de ruimtes op die je hebt, waardoor je niet per ongeluk spullen koopt die uiteindelijk niet lijken te passen.

Kies de juiste kleuren en materialen

Het maakt niet uit welke woonstijl je in huis haalt. Iedere stijl maakt gebruik van andere kleuren en materialen. Kies vooral voor de kleuren waar jij blij van wordt. Vaak werkt het erg goed om een neutrale kleur als basis te nemen, waarna je telkens net wat meer kleur toe kan voegen en als je dat wil, weer weg kan halen. Lichte muren zorgen ervoor dat je woonkamer groter oogt. Wil je een bepaalde sfeer in je woonkamer creëren, kies dan voor kleuren die bij die gewenste sfeer passen.

De materialen in de woonkamer moeten vaak vooral comfortabel, gezellig en makkelijk schoon te houden zijn. Kies bijvoorbeeld voor een stoffen bank, een grote leren luierstoel en een mega zacht vloerkleed. Wil je ieder seizoen van warmte in huis genieten? Laat dan een openhaard bouwen of zorg dat je altijd kaarsen in huis hebt. Zelfs op een zomeravond zorgt een kaars direct voor meer sfeer en een warm en geborgen gevoel.

Zorg voor overzicht en eenheid

Het maakt niet uit hoe jij je woonkamer inricht. Wanneer jij blij bent met alle kleuren, materialen, spulletjes en wanddecoratie die je erin hebt gestoken, zal het al snel als een gezellig thuis voor je aanvoelen. Wanneer je meer rust in huis wil creëren, is het wel belangrijk om iets van een geheel of thema in je woonkamer terug te laten komen. Kies bijvoorbeeld voor een bepaalde kleur die je in meerdere materialen, vormen of accessoires koopt. Wanneer je woonkamer een bepaalde eenheid uitstraalt, zal het ook groter ogen en kun je gasten of visite ermee inspireren.

Dit vind je misschien ook leuk...