Wat is de perfecte kleur voor jouw interieur
Woontips

Wat is de perfecte kleur voor jouw interieur?

Is het tijd voor een mooie nieuwe kleur in je interieur? Misschien wel, misschien niet: dat is helemaal aan jou. Wellicht heb je al jarenlang dezelfde kleur op de muur en bevalt deze perfect. Of houd je jouw muren het liefst in een lekker neutrale kleur. Wit doet het altijd goed. Wit past immers overal bij.

De kleur in je interieur zet de toon voor de sfeer. Dus áls je op dit gebied wensen hebt, of misschien niet helemaal tevreden bent met de uitstraling van je (woon)kamer, dan kan een nieuwe kleur net zijn wat je zoekt.

Tijdloos of trend?

Kiezen voor een nieuwe kleur in jouw interieur is niet iets dat je zomaar even doet. Omdat die kleur zo bepalend is voor de sfeer en uitstraling wil je de juiste kleur kiezen. Maar wat is de juiste kleur nu? Het eenvoudige antwoord is dat de juiste kleur een kleur is die je mooi vindt. Maar daarmee ben je er nog niet helemaal, want past de kleur die je mooi vindt wel bij de rest van je interieur? Wat je ook doet: je wilt natuurlijk wel de balans in huis behouden. Misschien vind je rood prachtig, maar werkt dit wel op je muur en zorgt het bijvoorbeeld voor ruimtelijkheid? Kijk daarom goed naar de wisselwerking van tussen je muren en de rest van je interieur.

Nog een reden om even goed stil te staan bij de kleur die je kiest: ga je voor een tijdloze kleur of ga je voor een trendy kleur? Het ene is niet beter dan het andere, maar het is wel iets om rekening mee te houden met het oog op de toekomst. Niet voor niets noemden we wit in de inleiding: het is niet trendgevoelig.

Andere kleuren zijn dit soms wel. Denk maar eens terug aan de kleuren die je veelvuldig zag in de jaren 80 en 90: veel van die kleuren (denk aan aqua en lila) kom je nu bijna niet meer tegen omdat ze uit de mode zijn geraakt. Is dat voor jou niet van belang? Dan is dat geen probleem. Maar vraag je wel even af of je de kleur die je kiest ook over een paar jaar nog mooi vindt. En ach, mocht blijken dat dat niet zo is, dan kun je over een paar jaar opnieuw de roller in de hand nemen.

Overige dingen om op te letten

Wat is nog meer van belang wanneer je jouw muren van een nieuwe kleur gaat voorzien? Denk aan de volgende zaken:

  • Wat werkt wel en niet voor de ruimte? Sommige kleuren maken je kamer optisch groter, andere kleiner.
  • Hoe zit het met de lichtinval? Komt de kleur die je kiest onder alle omstandigheden goed tot zijn recht?
  • Welke sfeer wil je creëren? Koele kleuren zoals blauw en groen kunnen rustgevend werken. Warme kleuren zoals rood en bruin zorgen voor extra sfeer.
  • Wat zijn goede merken? Kies altijd voor verf van goede kwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan Sikkens verf of aan Sigma verf. Door te kiezen voor kwalitatieve merken weet je zeker dat het resultaat ook zo wordt als het staaltje belooft en dat je nog vele jaren kunt genieten van strak geschilderde wanden.

Dit vind je misschien ook leuk...