Waarom een blokhut kapschuur
Tuin inspiratie, Woontips

Waarom een blokhut/ kapschuur?

Het wordt steeds gebruikelijker in ons land om een overkapping te laten maken in de tuin, zoals een blokhut kapschuur. Dat zorgt er immers voor dat je langer kan genieten van het groen bij je huis. De zomers lijken ook warmer te worden en langer te duren. In hoeverre dat komt door klimaatverandering moeten de wetenschappers maar uitzoeken. Een overkapping biedt ook schaduw op de meest warme momenten op een dag en kan als opslagruimte worden gebruikt.

Als je een overkapping in de tuin maakt of laat maken, informeer dan eerst bij de gemeente. In het algemeen heb je hier geen vergunning voor nodig als de overkapping niet extreem groot is of een bepaald deel van je tuin in beslag neemt. In sommige gemeenten zijn er ook nog andere voorwaarden.

Wat is een kapschuur?

Een kapschuur is een overkapping waarbij meerdere zijden zijn afgesloten en het bouwsel is in het algemeen voorzien van een hoge nok. Meestal wordt alleen de voorzijde van de kapschuur opengelaten en is deze vaak voorzien van een veranda. De kapschuur heeft vele gebruiksmogelijkheden van een extra kamer tot een eetruimte of een opslagruimte. Vaak wordt een kapschuur ook gecombineerd met een blokhut, zodat er ook een geheel afgesloten ruimte is. Als deze wordt voorzien van verwarming en verlichting is gebruik in de koudere seizoenen ook een optie.

Welke mogelijkheden zijn er?

Voor een kapschuur zijn er meerdere houtsoorten mogelijk, Scandinavisch vurenhout is een van de meest gebruikelijke opties. Uiteraard geldt dat de levensduur van een dergelijk bouwsel afhankelijk is van het onderhoud dat wordt gepleegd maar ook van de dikte van het hout dat in eerste instantie wordt gebruikt. Ons klimaat is niet echt vriendelijk voor hout, maar dat geldt ook voor Noord-Europa waar bouwen met hout zeer gebruikelijk is. Met een goede kwaliteit hout en verbindingsmateriaal dat niet gaat roesten, kan een kapschuur vele jaren in de tuin staan. Ideaal om het hele jaar door van je tuin te genieten. Hout is natuurlijk materiaal en op den duur zal je de inwerking van de elementen gaan zien, wat echter ook weer een authentieke uitstraling geeft.

Zelf bouwen of laten maken?

Een kapschuur wordt in het algemeen geleverd als compleet bouwpakket met duidelijke instructies. Zeker de meer eenvoudige modellen kunnen door en handige doe-het-zelver zonder veel problemen in elkaar worden gezet. Het is daarbij beslist verstandig om een of meer helpers in te zetten gelet op het werken met zware en lange stukken hout.

Bij het bouwen van een kapschuur is de levensduur ook zeer afhankelijk van het fundament. Voordat de bouw begint, is het verstandig om een specialist in te schakelen voor het grondwerk. In de tuin is de bodem immers vaak niet echt stevig afhankelijk van de regio waarin je woont. Als een bouwsel in de tuin begint te verzakken is er vaak geen redden meer aan. Dat kan voorkomen worden met wat aanpassingen voordat de bouw begint. Dat maakt het bouwen nadien ook een stuk eenvoudiger. Laat je het bouwen aan een professional over? Vraag dan ook professioneel meer offertes aan en beoordeel de referenties.

Dit vind je misschien ook leuk...