Woontips

Op deze manier zorg je ervoor dat je woning en interieur verzekerd is

Hoewel het als de ultieme droom en veel vrijheid voelt op het moment dat jij je eerste huis aanschaft, komt er ook veel bij kijken. Een eigen huis brengt verantwoordelijkheid met zich mee en een ongeluk zit in een klein hoekje. Zorg er daarom voor dat je de juiste verzekeringen afsluit. Heb je een koop- of huurhuis en wil je ervoor zorgen dat je op alle vlakken correct verzekerd bent? Lees dan vooral deze blog eens door. Je komt erachter wat een inboedelverzekering is, welke voordelen eraan zitten en welke andere type verzekeringen je helpen op het moment dat je een eigen woning hebt.

Wat is een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering is speciaal voor de bescherming van je inboedel samengesteld. Je inboedel bestaat uit alle spullen in je woning. Dit gaat zowel om je meubels, je elektrische apparaten, bestek, servies en nog veel meer. De inboedel bestaat uit alles wat je met een verhuizing mee kunt nemen naar je volgende woning. Het gaat dus niet om je uitbouw, keuken of badkamer. Wanneer je een inboedelverzekering afsluit, bescherm jij je inboedel tegen eventuele schade. Is er schade aan je inboedel ontstaan? Dan kun je dit bij de verzekeraar aangeven. Zij betalen dan een bedrag uit, waarmee je de beschadigde spullen kunt vervangen. De schade kan verschillende oorzaken hebben. Vaak wordt schade aan je inboedel door diefstal of stormschade veroorzaakt.

Welke voordelen zitten er aan een inboedelverzekering?

Het makkelijke aan het afsluiten van een inboedelverzekering is het feit dat je dit zowel online als telefonisch kunt doen. Ben je van plan om binnenkort te verhuizen? Zorg dan dat je de inboedelverzekering vanaf de verhuisdatum laat ingaan. Vaak zijn je spullen bij een inboedelverzekering tot een aantal jaar voor de nieuwwaarde van de spullen verzekerd. Is je televisie kapot? Dan ontvang je een schadevergoeding zo hoog als de nieuwwaarde van de tv. Op deze manier kun je dus direct een nieuwe tv kopen. Je bepaalt zelf hoe hoog je het eigen risico bij een inboedelverzekering zet. Vaak is de premie voor een inboedelverzekering goed betaalbaar.

Zijn er nog andere verzekeringen nodig voor je koophuis?

Wist je dat je naast de inboedelverzekering bijvoorbeeld ook een opstal- en aansprakelijkheidsverzekering kunt afsluiten. De opstalverzekering bestaat uit het verzekeren van al je bijbehorende zaken van je woning. Denk hierbij aan een uitbouw, schuur of schade door een inbraak, brand, een lekkage en dat soort dingen. De aansprakelijkheidsverzekering heeft betrekking op jezelf en op schade dat je per ongeluk aan anderen of je woning toebrengt. Heb je een koopwoning? Dan dien je verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Dit is nodig om de hypotheekverstrekker ervan te verzekeren dat iemand de hypotheek afbetaald, zelfs als je komt te overlijden.

Verder kan een rechtsbijstandverzekering ook geen kwaad om te hebben. Dit komt vooral van pas wanneer er een burenruzie ontstaat of wanneer je graag een uitbouw wil, maar de gemeente je dwars begint te zitten. Op die momenten is het fijn om een juridisch expert tot je beschikking te hebben.

Dit vind je misschien ook leuk...