Ga terug in de tijd met de retro woonstijl
Woonstijlen

Ga terug in de tijd met de retro woonstijl

Ben je gek op aparte woonstijlen en mag het bij jou niet gek genoeg? Dan is de retro woonstijl zeker iets voor je. Retro wordt ook wel de vintage woonstijl genoemd omdat je het huis vaak met meubels uit de jaren ‘50 tot jaren ‘70 inricht. Alles wat in die jaren hip was is tegenwoordig nog veel leuker en gaver. Je kunt zowel klassieke, nostalgische als hele unieke meubels in deze stijl vinden. Er is voor ieder wat wils en je kunt de retro woonstijl helemaal naar je eigen smaak in huis halen. In deze blog lees je wat er zéker niet in een retro interieur mag ontbreken.

Designlegendes van toen worden nog steeds gewaardeerd

Retro was vooral in het midden van de 20e eeuw op z’n hoogtepunt. Deze periode wordt ook wel de Mid Century genoemd. In die tijd kregen steeds meer huishoudens meer te besteden, waardoor de interieurs ook meer uitgesproken en zelfs meer design gingen bevatten. Nadat sommige mensen al twee Wereldoorlogen hadden meegemaakt, was het eindelijk tijd om van het leven te genieten. De moderne veranderingen boden hoop en meer vreugde bij de mens. De meest toonaangevende meubelontwerpers uit die periode waren Hans Wegener, Alvar Aalto en Poul Henningsen. In deze tijd zijn er legendarische zitmeubels ontworpen die vandaag de dag nog steeds mensen inspireren.

Hoe ziet een typisch retro meubel eruit?

Wanneer je op zoek bent naar meubels die een typisch zijn voor een retro interieur, kun je het best voor organische vormen kiezen. Denk aan ronde tafels, cirkels en lichtbollen. Een retro stijl in huis creëren, doe je het makkelijkst door alles wat rechte hoeken heeft in ieder geval te vermijden. Retro meubels zijn eenvoudig maar stralen toch klasse en elegantie uit. De kleuren die je het beste kunt gebruiken zijn donker hout, mosterdgeel, olijfgroen, lichtblauw en karmijnrood. Het leuke aan deze interieurstijl is dat je het tijdperk wat je kiest invloed kunt laten hebben op de kleuren die je kiest. In de jaren ’50 ging men massaal voor de pasteltinten terwijl de jaren ’70 gekenmerkt worden door felle kleuren.

Tips om goed te kunnen variëren

Vind je de retro woonstijl helemaal geweldig, maar zie je liever niet je hele woonkamer een reis door de tijd maken? Bedenk je dan dat je niet per se alles in deze stijl hoeft in te richten. Het is juist nog leuker om één of twee eyecatchers in deze interieurstijl te kopen en neer te zetten. Dan vallen die items namelijk nog beter op. Wanneer je een goede stoel, bank of een dressoir in deze stijl tegen het lijf loopt, kun je de woning een mooie vintage touch creëren.

Wist je dat meubels van donker hout of meubels met een Scandinavisch tintje ook erg goed in de retro woonstijl passen? Kies daarnaast voor een aantal items die felgekleurd zijn om de mix af te maken. Going retro? Zorg dan dat je een leuk tafel- of vloerkleed koopt waar geometrische vormen in terugkomen.

Dit vind je misschien ook leuk...